top of page

 

Faido Company is een Amsterdams, interdisciplinair gezelschap met artistiek leider Dorit Weintal.

We creëren kunst, waarbij we theater en andere fysieke uitvoeringstechnieken integreren met een interesse afkomstig uit literatuur, film, filosofie en wetenschap.  Ons credo is een toewijding aan creatieve verkenning van dans en dialoog tussen verschillende artistieke disciplines en culturele tradities.

Het werk is gericht op het herscheppen van bewustzijn, gebruikmakend van verschillende creatiemethodes, waarbij abstractie wordt vermengd met naturalisme, het fantastische met het groteske. Noties van perceptie, cognitie en emotionele/mentale beelden zijn intrinsiek in onze werkmethodes. Zo is de samenwerking met de neuro-psycholoog Dr.V. Wijnen voor de living network productie (2011).    

Ons werk houdt zich bezig met culturele kaders, met urgente thema's in de hedendaagse samenleving, en belichaamt onze reacties op de lokale cultuur en de impact van veranderende tijden op het dagelijks leven van mensen.

We werken in verschillende gemeenschappen via onze internationale culturele uitwisselingsprojecten. We geven les en presenteren performances, videokunst, experimentele films, in theaters, openbare ruimtes en op locaties, in Europa, Zuid-Korea, Zuidoost-Azië, het Midden-Oosten, Israël en Zuid-Afrika.

Sinds 2003 concentreren we ons op de periferie en de gevolgen van marginalisatie, met name in het Midden-Oosten, in samenwerking met Palestijnse performers. De resultaten zijn gepresenteerd in Acco Theater Center, Acco Festival Israël (2004), Halle Duitsland (2005), Musho Festival Durban Zuid-Afrika (2007-2009), Masrahid Arabic Solo festival (2008), Dancing on the Edge Festival Nederland (2009), Jeruzalem visueel theater (2005), Amsterdam Melkweg theater (2007), District 6 Theater Kaapstad Zuid-Afrika (2008). Het thema werd verder verkend in Zuid-Afrika, met voorstellingen en workshops in de townships van Kaapstad, jikeleza, district 6 theater en in Durban (2007-2009).

Tussen 2011 - 2013 heeft het gezelschap werk gepresenteerd in Zuid-Korea. (zie CV Weintal).


Sinds 2014 is een belangrijke focus van het gezelschap de verkenning van filmtechnologieën en filmisch vocabulaire in relatie tot het bewegende lichaam.

Zoals het videokunst/dansfilmonderzoek The Inhabitant, ondersteund door Dansmakers.

Sinds 2014 richt het gezelschap zich vooral op de verkenning van filmtechnologieën en filmisch vocabulaire in relatie tot het bewegende lichaam.

Dat is het videokunst/dansfilmonderzoek The Inhabitant, ondersteund door Dansmakers.

In 2015 begon het gezelschap met het verkennen van de protagonist van de nieuwe komende creatie - Pretext door middel van een beeldmateriaal genomen in PAF, St. Erme met de medewerking van Simone Giacomini (IT/NL).

Dit onderzoek heeft de weg vrijgemaakt voor het starten van de nieuwe creatie van een multimedia dansproductie PRETEXT "This Solo is a pretex for a performance about observation, (perception), perspective and the big question: Wat is er aan de hand? " die plaatsvond in verschillende landen in Europa tussen 2016 - 2017. Het werk werd afgerond in 2018 met PRETEXT artistiek team - een collboratie tussen Nederland, Frankrijk, Italië.

In Noorwegen presenteerde Faido een film, die de reis van een persoon documenteert. Het project werd gekozen om deel te nemen aan de inhuldiging van Glasslaven Arts Center in aanwezigheid van hare majesteit, de koningin van Noorwegen.

In 2017 richtte het creatieproces zich op de impact van de camera op het lichaam en de resonantie ervan op de perceptie van het publiek, waarbij twee 60 seconden video dans geïnspireerd op het Pretext project - wasmachine en gang voor internationale 60 seconden video wedstrijden werden gecreëerd.

In 2018 creatie en uitvoering van Donna nel presente.

Tussen 2019 - 2021 het multidisciplinaire project The path of trust | The Path of Paradox als onderdeel van AFK Trust traject (2019 - 2020).

2022 - de creatie van Zomer, de eerste fase van de muziek- en danstheaterproductie

In Between Summers.

Toekomstig project:

Het multimedia duo The Liminal Project (2023-4).

De muziek- en danstheaterproductie In Between Summers (2023-4).

 


 

 
 

 

teesab teewon3.jpg

support

Amsterdams Fonds voor de Kunst; Gemeente Amsterdam, Dansmakers Amsterdam, Cadance festival, Royal Netherlands Embassy, Israeli Embassy, Dancing on the edge festival, Maswahid Festival, Acco theater center, Mullae festival, Musho festival, Oostblok theater, Busan International dance festival, Fabrica Tanze...

Simone Giacomini (sound composition, photography)

Roman Zotter (cinematographer, editor)

Maria Mavridou (dancer, and dance adviser)

Renate Schepen (Philospher) ))

Katia Vonna Beltran (video  artist)

Jérôme Blanchi (veejing/ video multimeida artist)

Dr.Viona Wijnen (neuro psychologist)

Ron Bunzl  (camera, photography)

Simon Rowe (voice artist, video, advice, performer)

Noud verhave (decor, technique, photography)

Steven Van Wetswinkel (sound composition)

Nissim Men (photography)

Alessio Castellaci (sound composition)

Russell Moore (sound composition)

Barbara Duijfjes (dramaturgy - living network)

Mariëtte Buiting (costumes - living network)

bottom of page